Upgrade Drupal 10: dit betekent het voor je website(s)
Contentmanagementsysteem Drupal
Drupal is een open-source contentmanagementsysteem (CMS), waarmee je een website die in PHP geschreven is, kunt creëren en beheren. Het is een van de veiligste CMS’en, bovendien is de software gratis en vrij door iedereen te gebruiken. Het wordt het dan ook door enorm veel bedrijven en organisaties wereldwijd gebruikt. Het systeem wordt regelmatig verbeterd en aangepast. Ondertussen is er al de tiende Drupal upgrade. Werkt je website met Drupal, of wil je het in de toekomst gaan gebruiken? Lees dan even verder.
Gevolgen van een Drupal upgrade
Een upgrade betekent dat andere, oudere versies van de software op den duur niet meer ondersteund worden. ‘Niet ondersteund’, betekent voor je website kort samengevat:
- veiligheidsproblemen kunnen niet worden opgelost
- nieuwe versies van serversoftware (PHP, Apache) zijn niet mogelijk
- nieuwe versies van de client (browsers, CSS, JavaScript) worden niet ondersteund
- nieuwe plug-ins of updates van bestaande plug-ins zijn onbruikbaar (bijvoorbeeld de nieuwe versie van Salesforce)
- …
Verouderde Drupal-versies
De uitlooptijd verschilt van versie tot versie. Geen idee welke Drupal-versie je gebruikt? Ga dit dan gauw na, want dit heeft gevolgen voor de werking en veiligheid van je website. Binnen een Drupal-versie worden er ook regelmatig ‘puntversies’ met kleine aanpassingen uitgevoerd. Maar we hebben het hier dus over de upgrades.
Drupal 7
Drupal 7 werd meer dan 10 jaar geleden gereleaset en wordt tot vandaag de dag wereldwijd nog zeer veel gebruikt door bedrijven en organisaties. Ondanks dat er het veiligere en betere Drupal 9 bestaat. Voorlopig is het einde van Drupal 7 tot 1 november 2023 verlengd. Vooral omdat het nog door zovelen gebruikt wordt en het plots stopzetten ervan vervelende gevolgen kan hebben. Maar deze wordt niet eeuwig verlengd. Er wordt aangeraden om zo snel mogelijk over te schakelen naar Drupal 9 om zo makkelijker te migreren naar Drupal 10.
Drupal 8
Ook Drupal 8 is verouderd en wordt sinds november 2021 niet meer ondersteund. Om de veiligheid van je website te garanderen, zou je best al geüpgraded hebben naar de laatste puntversie van Drupal 9. Is dit niet het geval, dan onderneem je best zo snel mogelijk actie. Je moet hiervoor eerst naar Drupal 9 migreren alvorens je kunt overschakelen naar Drupal 10. Het voordeel van deze aanpassing is dat niet het zo complex is als bij vorige upgrades. Lees er hier meer over.
Drupal 9
In juni 2020 werd de eerste versie van Drupal 9 gelanceerd, ondertussen werd in december 2022 ook Drupal 10 gelanceerd. Werkt je website nog op Drupal 9, dan is het slim om naar Drupal 10 te upgraden. Drupal 9 wordt namelijk nog maar tot eind november 2023 ondersteund. Dit heeft gevolg op de werking en veiligheid van je website. De upgrade is gelukkig maar een kleine stap. Schakel wel over naar de laatste versie of ‘punt-release’.
Drupal 10
Drupal 10 werd op 15 december 2022 uitgebracht, vóór de laatste versie van Drupal 9. Drupal moest deze nieuwe versie sneller uitbrengen onder andere omwille van de third-party software componenten waarvan de levensduur korter is, en waardoor de compatibiliteit vermindert.
Nieuwigheden Drupal 10
De nieuwe Drupal 10 upgrade brengt verschillende nieuwigheden, extra functies en verbeteringen met zich mee die zowel door ontwikkelaars als gebruikers positief onthaald zullen worden. Centraal staat een betere gebruiksvriendelijkheid: flexibiliteit, eenvoud en kracht.
Betere contentmanagement
Drupal 10 is flexibeler en gebruiksvriendelijker dan de vorige versies. Hierdoor kun je makkelijker je website onderhouden en je content maken en beheren. Dit kan nu op een meer intuïtieve manier dankzij verbeterde tools om content te migreren. Ook om media zoals afbeeldingen en video’s te beheren zijn er betere tools.
CKeditor 5
Om aanpassingen in de opmaak van de site te kunnen zien en door te voeren wordt CKEditor gebruikt. In Drupal 10 is dit de nieuwe versie CKEditor 5. Die zou een betere werkervaring en moderne bewerkingsmogelijkheden bieden. Nieuw in de Premium-versie is dat je snel teksten uit Word-documenten kunt importeren. Ontdek alle features van CKeditor 5 en probeer hier de demo’s.
Theme Starterkit
Theme Starterkit is een nieuwe tool waarmee developers en designers makkelijker eigen thema’s voor Drupal websites kunnen maken. Denk maar aan aanpasbare sjablonen en tools om gebruiksvriendelijke thema’s te kunnen maken.
Nieuwe thema’s: ‘Claro en Olivero’
Het nieuwe administratie thema ‘Claro’ vervangt ‘Seven’ in Drupal Core. Het nieuwe front-end thema ‘Olivero’ vervangt ‘Bartik’ en heeft een moderne look-and-feel.
Verbeterde taalvarianten
Het aanmaken van nieuwe talen en het beheren ervan zou makkelijker zijn. De voorkeurstaal van de gebruiker wordt makkelijker te detecteren om zo te switchen naar een betere gepersonaliseerde ervaring. Inhoud vertalen wordt makkelijker alsook het switchen tussen verschillende talen op de website.
Automatische updates
Je betrapt jezelf misschien op het uitstellen van de Drupal-updates. Hierdoor is je site niet meer up-to-date, wat dan weer gevolgen heeft voor de veiligheid. Drupal heeft voor kleinere websites automatische updates voor Drupal core patch en security releases voorzien. Heb je een lijvigere website, reken dan op een expert om de juiste versies van updates door te voeren en te testen.
Verbeterde veiligheid
Drupal draagt veiligheid hoog in het vaandel. Er zijn bij deze upgrade verschillende verbeterde beveiligingsfuncties zoals een strenger wachtwoordbeleid. Natuurlijk zullen er nog geregeld beveiligingsupdates plaatsvinden om up-to-date te blijven.
Meer weten? Lees meer over Drupal 10. Webdevelopment nodig? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en krijg een voorstel op maat na een functionele en technische analyse.